Mandela des de molt jove va lluitar contra la opressió i la discriminació que sofrien els negres per part de la població blanca, el seu compromís el va portar a passar a la clandestinitat i a assumir la direcció del braç armat del partit ANC, per tant a decidir els actes de sabotatge o els atemptats corresponents. La seva activitat politico-violenta i la seva pertinença política el van portar a 27 anys de presó. Aquests anys de presó van modelar el seu pensament polític; mai va renegar ni condemnar la lluita armada contra el apartheid, però la presó el va fer pragmàtic, de manera que va comprendre que la venjança o la revenja dels negres contra els blancs podria empitjorar les condicions de vida dels negres. La seva gran aportació ha estat la d’evitar la guerra civil entre blanc i negres.

Per evitar la guerra civil, per evitar la venjança i el revengisme va promoure una catarsis col·lectiva, on torturadors i assassins reconeixien en públic les atrocitats comeses i les víctimes escoltaven les seves demandes de perdó. El procés de reconciliació, amb encerts i errors, va promoure la construcció de la veritat del que havia passat i l’assumpció de culpabilitats.

Quan va ser escollit president de Sudàfrica, en el govern va incloure com a ministres a africaners, impulsors acèrrims de l’apartheid, va incloure a blancs responsables de l’anterior règim, va incloure a grups de negres enemics de l’ANC, va incloure minories com els indis. En definitiva va incloure en el primer govern a tots els grups enfrontats. El seu objectiu era construir políticament el nou país, el seu objectiu era treballar plegats per construir la democràcia i trencar el règim racista existent.

Molts dels seus companys no entenien perquè tenien que ser generosos amb aquells que els havien massacrat i humiliat, els blans desconfiaven de les seves intencions. Mandela va tenir que esforçar-se molt en convèncer a tothom que tenien que treballar plegats, blancs i negres per construir un país políticament nou.

Després de 27 anys de presó, el programa de Mandela va ser unitat, veritat, perdó i reconciliació. Aquest es el llegat que ens deixa.

11/12/2013