Girona

Adreça: C. Antic Roca, 38 bis, 17003, Girona
Adreça electrònica: justiciaipaugirona@gmail.com
Responsable: Albert Quintana
Web: justiciaipaugirona.blogspot.com.es 
Twitter: @justiciaipau_gi

Justícia i Pau Girona és una comissió compromesa amb la cultura de pau. Per això, treballa activament per al desarmament, l’aprenentatge de la convivència des del reconeixement de la igualtat, la mediació i el respecte dels drets humans. A més, s’ha implicat socialment en la sensibilització per l’acollida als refugiats.

Xavier Merino

Article que ens envia Xavier Merino, membre de Justícia i Pau Girona, publicat al Diari de Girona el dia 31 de octubre de 2016.

 

"L'Agenda 2017 i l'ecologia integral"

Ja fa unes setmanes que es pot adquirir l'Agenda Llatinoamericana 2017, que porta per títol "Ecologia integral" i, com a subtítol "Reconvertir-ho tot". La primera pregunta que em vaig fer en tenir-la a les mans fou: què és l'Ecologia integral? L'Agenda anomena ambientalista l'ecologia practicada fins ara i que ha servit per apagar focs: demanar que un parc sigui declarat nacional, lluitar contra la construcció d'un pantà, d'una línia elèctrica, d'una carretera... Està molt bé fer-ho però no n'hi ha prou perquè permet que la causa profunda de la situació que ens porta al desastre continuï igual, no canviï.

 

L'ecologia integral demana una actitud radical, anar a l'arrel dels problemes. Demana "lluitar per un canvi en les idees profundes que sostenen la nostra civilització i configuren la nostra forma de relació amb la natura" que, si no canvia aviat, ens portarà al daltabaix.

L'ecologia integral qüestiona la primacia absoluta que donem als criteris economicomaterials, a la creença en la possibilitat d'un creixement constant i sense límits. I demana un canvi en la forma de pensar. No n'hi ha prou amb una actitud de cura de la natura. Cal redescobrir la natura com el nostre àmbit de pertinença, com el nostre nínxol biològic, la nostra placenta, com a camí de desenvolupament personal i camí espiritual, com a "revelació" major per a nosaltres mateixos.

A la Presentació fraterna de l'Agenda que fan Pere Casaldàliga i José Maria Vigil diuen, entre altres coses el que exposo resumidament:

- Les dades actuals diuen que si continuem igual el 2030, ja ben proper, haurem emès tot el CO2 pressupostat per al 2050 a la COOP21 de París del 2015.

- Tot i el creixement de la consciència ecològica encara no hi ha voluntat política a les societats ni als governs, ni prou moviment a l'opinió pública per al canvi necessari. Som captius de la vella visió, la que ha causat el problema.
- El papa Francesc, a l'encíclica Laudato si, proposa com a ecologia integral la que inclogui allò social i allò polític, allò cultural i allò personal, totes les dimensions de la realitat interrelacionades i articulades.

Cal la nostra conversió ecològica urgent. Descobrir que és l'antiga manera de mirar el món la que ens porta a la catàstrofe. La solució és un canvi d'idees, un canvi de paradigma. Des de la nova visió de l'ecologia integral s'ha de reconvertir tot: la societat, l'economia, el sistema energètic, el de producció, el concepte de desenvolupament, l'educació, el nostre estil de vida, el pensament i fins i tot l'espiritualitat.

Els articles aplegats a l'Agenda volen facilitar la conversió a l'ecologia integral. Personalitats de casa nostra i d'arreu analitzen els diferents aspectes que, amb la nostra conversió, cal canviar si volem salvar el planeta i, també, la humanitat. Hi trobem noms ben coneguts com Naomi Klein, Ernesto Cardenal, Frei Betto, Joxe Arregi, Tich Nhat Hanh, Leonardo Boff, Ivone Gebara, Jordi Navarro, Jordi Corominas, Andreu Pol, José M. Vigil. I molts altres que per manca d'espai no puc esmentar.

Crec totalment recomanable la lectura del material d'aquesta agenda per assolir una visió global de l'ecologia integral.

La presentació a Girona de l'Agenda Llatinoamericana 2017 serà el dia 4 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al teatre del Centre Cívic de Sant Narcís. Hi som convidats tots.

 

Xavier Merino i Serra

31 octubre 2016