Carta de Justícia i Pau Terrassa al Director del Diari de Terrasa publicada el 6 de setembre de 2016.

Cuidar les nostres tradicions, sense egoismes ni ressentiments

Distingit senyor:

En el darrer viatge del Papa Francesc a Polònia, amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut que tanta gent jove de tot el món va aplegar, entre moltes altres coses el Papa va destacar la següent afirmació “Cal cuidar les tradicions pròpies, sense egoismes ni ressentiments”. No era un viatge fàcil, doncs tot sembla indicar que a Polònia avui hi ha un excés d’egoisme nacional i un alt nivell de ressentiment entre la població. Tant l’egoisme com el ressentiment són coses que fan molt mal i que fan patir el Papa i tota la gent de bona voluntat.

L’aplicació d’aquesta afirmació del Papa Francesc a la nostra pàtria Catalunya avui ens diu que hem de tenir molta estimació i molta cura amb la nostres tradicions, sigui la història, la cultura o la nostra llengua. Però a la vegada ho hem de fer superant les temptacions d’egoismes o de ressentiments. Totes les nacions i també Catalunya tenen el risc de tancar-se i de pensar només en les seves coses i així no es va enlloc, vivim en una societat mundial oberta. També a la resta d’Espanya hi ha la possibilitat d’alimentar any rere any certs ressentiments envers Catalunya i Euskadi, dos pobles que han volgut mantenir sempre les seves especificitats, sense acceptar les reiterades polítiques d’assimilació de l’estat espanyol.

La millor manera de lluitar contra l’egoisme de cada nació és promoure el coneixement i el tracte amb les altres nacions. Aleshores és fàcil comprovar que a tot arreu hi ha persones de bona voluntat i que nosaltres no tenim cap exclusiva. Costa molt menysprear a les persones i els pobles quan els coneixem a fons. Per superar possibles ressentiments que no porten mai enlloc, ens hi pot ajudar molt acudir sobre tot a la misericòrdia i al perdó cristians. Escau recordar allò tan conegut de “Qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra”.

 

Atentament,

Justícia i Pau (Comissió de Terrassa)
Terrassa, a 6 de setembre de 2016