Terrassa

Adreça: C. Blasco de Garay, 34 b, 08224, Terrassa
Adreça electrònica: marcgraugrau@gmail.com
Responsable: Marc Grau

La comissió de Justícia i Pau de Terrassa, amb un gran sentit de constància i de continuïtat, participa en el Comitè municipal de Solidaritat i en altres xarxes locals de solidaritat. També publica, mensualment, una Carta al Director del Diari de Terrassa. A més, realitza una gran tasca d’integració i convivència amb les comunitats musulmanes locals, i un voluntariat al Pavelló hospitalari-penitenciari de Terrassa.

Carta de Justícia i Pau Terrassa al Director del Diari de Terrassa publicada el 4 d'octubre de 2016.

Jornada mundial pel Treball decent

Distingit senyor:

El dia 7 d’octubre ha estat declarat el dia del Treball decent per l’Organització internacional del Treball (OIT), la Confederació sindical internacional (CSI) i moltes altres organitzacions socials. Es tracta de reivindicar que no val qualsevol treball, sinó que cal un treball decent. Totes les professions tenen la seva dignitat i han de merèixer el nostre reconeixement, fins i tot les més senzilles però molt necessàries. Diverses entitats d’Església, també Justícia i Pau, s’han solidaritzat amb el compromís de que es pugui aconseguir un treball decent per a tothom en condicions de llibertat, equitat, seguretat i dignitat humana.

A casa nostra, la realitat laboral ens situa en un atur crònic de quasi un 20%, amb un impacte més gran entre joves i majors de 45 anys. Aquesta situació fa que moltes persones i moltes famílies visquin de forma precària i patint un greu creixement de les desigualtats que amenaça la cohesió social. Recentment, el Papa Francesc ens ho ha recordat: “El treball ha de ser l’àmbit del desenvolupament personal on es posen en joc moltes dimensions de la vida, la creativitat, la projecció de futur, el desenvolupament de capacitats, l’exercici de valors, etc”.

Per ajudar a superar la situació de crisi greu que hi ha, cal incentivar les inversions en economia productiva i gravar les inversions financeres especulatives. És hora de potenciar l’activitat generadora d’ocupació de qualitat i d’arribar a un sou mínim interprofessional de 1.000 €/mes que ajudi la recuperació. A Catalunya sobretot fa falta una política industrial que doni suport a la diversitat productiva, a la creativitat empresarial, a la petita i mitjana empresa i als autònoms.

És hora de promoure el diàleg social i la negociació sobre noves formes de repartiment del treball alhora que és urgent impulsar polítiques actives i personalitzades d’ocupació que facin possible una millor capacitació professional. Aquestes polítiques han de tenir programes ben orientats i eficaços, incloure una rigorosa avaluació i tenir una generosa dotació econòmica.

Fem una crida a una major conscienciació dels ciutadans i de les autoritats sobre la greu situació que pateix bona part del món laboral, aquí i arreu del món. Cal un compromís ferm, social i polític, per millorar les condicions de vida de moltes persones que ho passen malament. Per això reclamem: “No qualsevol treball, sinó un treball decent”.

Atentament,

Terrassa, 4 d'octubre de 2016

JUSTÍCIA I PAU (Comissió de Terrassa)