NOTÍCIES

Manifest de la jornada "Dones, religions i pau"

Com viuen la relació entre la pau i la fe o espiritualitat les dones de tradicions religioses o conviccions diverses? Amb el propòsit de donar a conèixer la realitat i les experiències de les dones com a agents de pau, des de la pertinença a diferents confessions religioses, el passat 19 d’octubre es va celebrar la jornada “Dones, religions i pau” a la Casa Golferichs de Barcelona, amb l’assistència d’una quarantena de persones.

Organitzada per la Xarxa Interreligiosa per la Pau (XIP) i sota l’impuls de Justícia i Pau, la jornada va donar fruit a un manifest que ara fem públic i que es pot consultar i descarregar fent clic aquí.

Deu entitats, totes elles pertanyents a la XIP, signen aquest document que, entre altres propostes, convida a altres grups de diàleg interreligiós i interconviccional a continuar donant visibilitat als espais de reunió entre dones, com també al diàleg conjunt entre homes i dones, potenciant el reconeixement de les qualitats, capacitats i dignitat de les darreres.

El manifest, no obstant, no només pretén sumar en el treball de recuperació, reconeixement i de transmissió d’informació a través de la mirada femenina. Donar a conèixer les aportacions de les tradicions religioses a la convivència i la pau, i alhora subratllar quins són els aspectes en els quals encara cal treballar per aconseguir el ple respecte a la llibertat religiosa, són alguns dels objectius principals de la XIP. En pro d’aquests, el document posa incís en la valoració de les religions, espiritualitats i conviccions humanistes «ja que ens encaminen a l’alliberament».

Reitera, per tant, el rebuig a la manipulació del fet religiós i espiritual en formes fanàtiques i fonamentalistes, així com el rebuig a qualsevol mena d’acció que en nom de religions, espiritualitats o conviccions porti a l’extermini, al domini de l’home sobre la dona o a la justificació del sistema patriarcal.

El manifest clou amb una sèrie de preguntes perquè els grups de diàleg interreligiós i interconviccional treballin les propostes del document. Des de Justícia i Pau convidem a consultar-lo i a difondre’l en aquests dies d’obligada i necessària reclusió. Animem a debatre sobre les reflexions del manifest i a enviar les vostres respostes a: justiciaipau@justiciaipau.org