logo dilluns drets humans 2015Des de l'any 1998, Justícia i Pau i el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal), amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, organitzem un cicle permanent de conferències amb l'objectiu de donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món. L'any 2015 es va incorporar al grup de treball Mans Unides i, el 2017, Càritas Diocesana de Barcelona i el Grup de Juristes Roda Ventura.

A més, per a l'edició 2017-2018 del cicle, hem establert una col·laboració amb el Grup Vichy Catalan per donar suport al cicle.

Aquestes conferències es fan un dilluns de cada mes i pretenen escoltar experts i persones o organitzacions que actuen en relació amb la realitat objecte de cada sessió.

Totes les sessions tenen lloc a les 19 h, a la seu de Cristianisme i Justícia (C. Roger de Llúria, 13). L'entrada és lliure i no cal inscripció prèvia. Retransmissió en directe a www.cristianismeijusticia.net/en-directe

 

SESSIONS DEL CURS 2018/2019

banner dh 1819 18 octubre

El dia 7 d’octubre se celebra la Jornada Mundial Pel Treball Decent. El proper 2019 farà 100 anys de l’aprovació de la jornada laboral de 8 hores a Espanya. Des d’aleshores s’han produït molts avenços en els drets laborals, però en els últims anys, el món laboral s’ha precaritzat. La riquesa s’ha concentrat, el treball informal s’expandeix i està mal remunerat i la revolució digital ens augura un futur amb menys llocs de feina i mal repartits. Quin model econòmic és necessari en ple segle XXI per tal de garantir el dret a un treball digne i decent per a tothom? És viable repartir la feina disponible mantenint tots els drets?

Ponents:

 • Paco Ramos, director d’Estratègies per al Foment de l’Ocupació de Barcelona Activa.
 • Alba Hierro, coordinadora de la FESC (Fira d’Economia Solidària de Catalunya) i tècnica de “Pam a Pam” (Mapa col·laboratiu de l’Economia Social i Solidària a Catalunya).

Moderació:

 • Pendent de confirmació.

 

banner dh 1819 2

5 novembre

Anar al centre de salut, accedir al sistema educatiu, llogar un pis, trobar feina o, simplement, sortir de casa amb tranquil·litat, són activitats que són gairebé impossibles per a una gran part de la població procedent d’altres països. S’ha creat una ciutat invisible, formada per aquelles persones que no veiem, que no existeixen per al sistema, a les que no reconeixem drets bàsics i a les que condemnem a viure en la constant vulneració de drets.

Ponents:

 • Gemma Pinyol, directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF.
 • Florencia Brizuela, membre d’Encierro Migrante, grup que denuncia el racisme i reclama els drets de les persones refugiades i migrades a l’Estat espanyol.

Moderació:

 • Sònia Pau, periodista especialitzada en temes socials i membre de la cooperativa Almena Cooperativa Feminista.

 

banner dh 1819 3

3 desembre

En els darrers temps s’ha produït en el nostre país una important regressió pel que fa al respecte a les llibertats civils i polítiques essencials en una democràcia: llibertat ideològica, d’expressió i reunió en l’espai públic, els drets de participació política… Les recents reformes del Codi Penal o de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (la denominada “Llei mordassa”), polítiques governamentals i decisions judicials, han suposat una greu vulneració d’aquests drets fonamentals, mitjançant la repressió sobre entitats, líders socials i polítics, artistes i altres ciutadans i un preocupant deteriorament de la qualitat democràtica del nostre sistema polític. Quines són les causes i les dimensions d’aquesta involució? Quines en poden ser les conseqüències? Com caldria fer-hi front?

Ponents:

 • Mercedes García Aran, catedràtica de Dret Penal de la UAB.
 • Albert Elfa, periodista i director de documentals al “Sense Ficció” de TV3.

Moderació:

 • Luca Gervasoni, codirector de Novact, president de Lafede.cat i professor associat a la UOC.

 

banner dh 1819 4

14 gener

Constatem un procés de debilitament general de la qualitat democràtica dels sistemes polítics occidentals. La política sembla convertida en un pur espectacle o una lluita descarnada pel poder. Creixen i arriben al poder nous lideratges populistes, sobre la base de discursos demagògics i basats en la por, impulsats per la manipulació de la informació que arriba l’opinió pública, on internet i les xarxes socials han adquirit una enorme influència i on el periodisme independent i rigorós sembla haver entrat en crisi. Com caldria configurar aquest nou context comunicatiu cap a la conformació d’una democràcia de qualitat i respectuosa dels drets humans?

Ponents:

 • Robert Fishman, doctor en sociologia per la Universitat de Yale i professor de ciències polítiques a la UC3M. Autor de “Voces de la democracia”.
 • Neus Tomàs, subdirectora d’eldiario.es i directora de Catalunya Plural.

Moderació:

 • Pendent de confirmació.

 

banner dh 1819 5

4 febrer

Fa un any el 8 de març va suposar un punt d’inflexió en la lluita feminista a casa nostra. Aquesta revolució que s’està donant a la societat està costant més que penetri també a l’Església. Són moltes les qüestions obertes que l’Església hauria d’afrontar si no vol quedar al marge dels processos socials i polítics clau que s’estan donant en la nostra societat en aquest camp. De quina manera avançar cap a una igualtat efectiva també dins l’Església?

Ponents:

 • Viqui Molins, religiosa teresiana, activista i impulsora d’iniciatives socials.
 • Neus Forcano, filòloga, professora de Llengua i Literatura i membre de l’Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR).

Moderació:

 • ​Montse Santolino, periodista i responsable de comunicació de Lafede.cat.

 

banner dh 1819 6

4 març

El 22 de març és el dia mundial de l’aigua. L’accés a l’aigua és un dret fonamental sense el qual la vida ni tan sols és possible. En el context actual de canvi climàtic el cicle de l’aigua es veu seriosament afectat i amb ell també l’activitat econòmica, especialment pel que fa al sector primari del qual depenen centenars de milions de famílies camperoles al món. Hi ha pocs dubtes sobre el fet que l’aigua és ja avui un element essencial de la lluita pel recursos naturals com ho són els recursos energètics. Tampoc la nostra societat no escapa de la contradicció entorn d’un recurs bàsic que sovint és concebut abans com a mercaderia amb la qual especular que no pas com un dret dels ciutadans.

Ponents:

 • Míriam Planas, membre d’Enginyeria sense Fronteres i de la plataforma Aigua és Vida.
 • Agustí Pérez, professor del departament d’Enginyeria Civil i Ambiental a la UPC. Investigador en àmbits com la gestió de l’aigua i el desenvolupament sostenible.

Moderació:

 • Albert Solé, periodista i professor associat de comunicació audiovisual a la UAB. Director de nombrosos documentals, entre els quals “El sueño del agua”.

 

banner dh 1819 7

8 abril

Poder viure a un habitatge en condicions dignes i segures s’està convertint en un luxe. Els últims anys estem veiem l’apropiació de la ciutat per part de l’economia financera, la qual cosa ha provocat la creació d’una segona bombolla immobiliària, tant pels habitatges de compra com, especialment, pels habitatges de lloguer. Davant aquesta situació, cal preguntar-se quines són les polítiques públiques que necessitem per frenar la bombolla i per garantir aquest Dret Humà. Així com quins són els límits i les potencialitats que, des dels diferents nivells polítics, es poden oferir per corregit aquesta situació d’emergència.

Ponents:

 • Sonia Olea, membre de l’equip d’incidència política de Càritas Espanyola. Experta en habitatge i criminalització de la pobresa.
 • Jaime Palomera, coportaveu del Sindicat de Llogaters. Doctor en Antropologia Social, especialitzat en Economia Política i Habitatge.

Moderació:

 • Roger Palà, periodista i cooperativista del diari Crític. Ha pres part en els projectes periodístics l’Anuari Mèdia.cat, la revista Enderrock o la Directa.

 

banner dh 1819 8

6 maig

Amb motiu de les eleccions municipals, que tindran lloc al maig del 2019, volem escoltar la veu de diferents plataformes i organitzacions de la ciutat de Barcelona perquè ens expliquin les seves propostes i reivindicacions per fer una societat més justa i que garanteixi els drets de totes les persones.

 

 

SESSIONS DEL CURS 2017/2018

 

9 octubre

Arreu del món milers de persones treballen en favor de la promoció i la protecció dels drets humans, sovint arriscant la vida i la llibertat. El seu compromís amb la dignitat humana, la igualtat i la no-discriminació, incomoda nombrosos actors, fet que comporta un risc per a la seva seguretat i la de les seves famílies i moltes es veuen obligades a fugir del seu país. Fa més d’una dècada, les Nacions Unides van establir l’obligació dels Estats d’adoptar totes les mesures necessàries per protegir aquestes persones. Amb aquesta sessió volem posar en relleu la contribució d’aquestes persones als avenços socials, conèixer les dificultats que pateixen i avaluar el suport que estem donant a la seva tasca.

Ponents:

 • Belal Darder, defensor dels drets humans participant del Programa de Protecció de Defensores i Defensors de Drets Humans d’Amnistia Internacional.
 • Carmen Magallón, directora de la Fundació SIP (Seminario de Investigación para la Paz) de Saragossa.

Moderació:

 • Maria Teresa Palop, coordinadora de Protecció - Amèriques de Front Line Defenders.

 

6 novembre

Els canvis en el model productiu i la precarietat laboral tenen conseqüències a llarg termini amb el col·lectiu de persones que no pot accedir a un sou digne avui, ni a una pensió digna demà. Volem avaluar la situació d’aquests col•lectius i treure conclusions per conèixer les polítiques necessàries per garantir una vida i una vellesa digna per a tothom.

Ponents:

 • Miquel Puig, doctor en economia i Director General del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya.
 • Carlos Bravo, secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO.
 • Julia Montserrat, doctora en economia i membre del comitè científic de l'informe FOESSA.

Moderació:

 • Esther Vera, directora del diari Ara. 

 

4 desembre

L’estil de vida dominant en les societats industrialitzades, basat en la satisfacció de necessitats sovint artificials, ha determinat el desenvolupament d’un model de producció i consum que exigeix una inacabable creació de nous productes, una constant i massiva utilització de recursos naturals, una enorme generació de contaminació i residus i greus perjudicis als drets de molts pobles. Hi ha alternatives a aquest model intrínsecament depredador? Com exclou aquest model milions de persones, explotades en els processos de producció? L’austeritat, el compromís social o l’economia solidària, tenen un valor real més enllà del testimoniatge?

Ponents:

 • Enrique Lluch, professor de la Universitat Cardenal Herrera de València i coordinador del Foro creyente de pensamiento ético-económico.
 • Maria José Pérez de la Romana, membre de Cáritas espanyola, coordinadora de la campanya “Enlázate por la justicia”.

Moderació:

 • Josep Lluís Penadès, locutor, presentador, productor, guionista i director de programes i documentals (TVE, SER, RNE).

 

15 gener

Els menors que arriben a casa nostra fugint de la guerra, la fam o la pobresa es troben, quan arriben aquí, doblement desprotegits: en primer lloc per ser persones immigrades sense papers i, en segon lloc, per ser menors d’edat. Com són tractats per l’administració quan arriben? Quines problemàtiques viuen? Estan vulnerant les administracions els drets humans d’aquests joves? Com cal afavorir la seva integració social?

Ponents:

 • Violeta Quiroga, directora del grup de recerca universitari IFAM. Projectes Socials Fundació Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.
 • Albert Parés, president de l’associació Noves Vies, advocat social i formador en dret dels menors immigrants no acompanyats.

Moderació:

 • Mireia Prats, reportera de TV3 i professora de periodisme a Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

 

5 febrer

La pena de mort encara és legal a molts països i s’executa a milers de persones cada any. Alhora, molts governs, incloent els democràtics, recorren sovint a pràctiques d'eliminació física extrajudicial d'opositors o persones considerades amenaces a la seguretat, mitjançant accions militars o dels seus serveis d’intel·ligència. Quina és la realitat i evolució de la pena de mort en el món i dels homicidis extrajudicials? Per què entre els joves s’ha afeblit la posició contrària a la pena de mort? Com cal transmetre els valors per afavorir una societat compromesa amb la seva erradicació?

Ponents:

 • Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional de Catalunya.
 • Irene de Puig, impulsora del grup IREF i del projecte de filosofia 3 - 18.

Moderació:

 • ​Albert Segura, ​presentador del programa "Solidaris" de Catalunya Ràdio.

 

5 març

Ningú no pot negar que la gènesi de projectes com els drets humans es troben en l’humanisme cristià i la visió cristiana de la dignitat humana. I, de fet, l'Església i els cristians són actualment uns dels grans promotors dels drets humans arreu del món. No caldria que l’Església fes un pas més i el Vaticà signés els tractats internacionals dels drets humans? Quines raons hi ha per aquest desencontre? Hi ha incompatibilitats entre el dret canònic i els drets humans?

Ponents:

 • Javier López de Goicoechea, Doctor en filosofia i en dret i professor de dret eclesiàstic de l’estat a la Universitat Complutense de Madrid.
 • Francisca Pérez Madrid, Doctora en dret i dret canònic i professora de Dret Eclesiàstic de l’Estat a la Universitat de Barcelona.

Moderació:

 • Jordi Llisterri, director de CatalunyaReligio.cat.

 

9 abril

Les partides pressupostàries per a ajuda oficial al desenvolupament a Espanya i altres països no paren de disminuir. Avui dia, però, la cooperació al desenvolupament inclou actors i mecanismes més diversos que fa un parell de dècades. Quin paper tenen les aliances entre els països en desenvolupament, els acords bilaterals amb països desenvolupats o les remeses dels migrants en l’economia i el desenvolupament dels països receptors de cooperació? Com ha canviat la cooperació dels anys 80 ençà?

Ponents:

 • Chema Caballero, cooperant, coordinador de l’ONG DYES, conegut pel seu treball amb nens soldat a Sierra Leona.
 • Pepa Martínez, directora de Lafede.cat, federació d’organitzacions catalanes per la justícia global.

Moderació:

 • Adrià Bas, periodista i impulsor del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio.

 

7 maig

Parlar del dret a la ciutat avui és parlar de garantir els drets humans en aquest espai central de la nostra vida col·lectiva. Tal com el creador del terme (H. Lefebvre) proclamava “cal rescatar l’home com a element principal, protagonista de la ciutat que ell mateix ha construït”. El dret a la ciutat passa doncs per garantir per a tots els seus habitants unes condicions mínimes que puguin assegurar la convivència: un habitatge digne, cohesió i participació en el seu govern, la igualtat efectiva de drets, la lluita contra les desigualtats... Aquests drets es veuen amenaçats tant pel creixement i massificació de les ciutats, com pels interessos econòmics que planen entorn de les grans ciutats del món.

Ponents:

 • Joan Uribe, professor d’antropologia de la UB i gerent del consorci de Serveis Socials de Barcelona.
 • Amanda Flety, coordinadora de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans del CGLU (Ciudades y Gobiernos Locales Unidos).

Moderació:

 • Pendent de confirmació.

 

SESSIONS DEL CURS 2016/2017

 

DH2016 1


El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) és un acord de lliure comerç que s’està negociant entre els Estats Units i la Unió Europea des del 2013. Es tracta d’un tema molt desconegut per l’opinió pública, ja que les autoritats implicades d’ambdues regions han intentat mantenir-lo amagat durant les diferents rondes de negociació. Gràcies a una sèrie de filtracions, s’han pogut conèixer una petita part dels perills que per la democràcia, els drets socials, la salut o el medi ambient pot comportar la seva aprovació. Qui participa d’aquestes negociacions? Què s’hi discuteix? Com pot la signatura d’aquest i altres tractats similars afectar els nostres drets? Fins a quin punt podem intervenir per marcar el rumb d’una negociació tant important?

Ponents:

 • Arturo Landeros, grup d’investigació i drets humans de la Càtedra UNESCO (UPC)
 • Javier Arregui, doctor i professor de ciències polítiques de la UPF, expert en polítiques públiques europees

Moderadora:

 • Teresa Carreras, vocal de l’associació de periodistes europeus de Catalunya

 

DH2016 2

La violència masclista és un fenomen global que comporta la més flagrant i continuada violació dels drets humans de les dones. Segons les Nacions Unides, la violència de gènere és la principal causa de mort entre les dones d’entre 15 i 44 anys a tot el món (cada any es produeixen uns 66.000 feminicidis, és a dir, assassinats de dones per raó de gènere). Però la violència física i/o sexual només són la punta de l’iceberg d’un fenomen molt complex que té unes profundes arrels culturals. Quines són les causes d’aquesta violència? Com es pot eradicar? Les administracions públiques desenvolupen les polítiques necessàries i destinen tots els recursos disponibles per garantir que les dones tinguin una vida lliure de violència? Com s’accentua aquesta violència en altres contextos socials?

Ponents:

 • Nadia Ghulam, educadora social i coautora dels llibres El secret del meu turbant i La primera estrella del vespre
 • Rubén Sanchez Ruiz, psicòleg, agent d'igualtat i formador en matèria de violència masclista

Moderador:

 • Mireia Prats, reportera de TV3 i professora de periodisme a la Universitat de Blanquerna

 

DH2016 3

La situació que es viu actualment a les portes d’Europa és la d’una crisi, no de refugiats, sinó de la gestió migratòria dels governs europeus. La seva gran preocupació ha estat barrar el pas als qui fugen dels conflictes armats i la inseguretat, tractant de convertir Europa en una fortalesa i externalitzant les seves fronteres mitjançant un acord amb Turquia. Aquesta política no ha fet més que augmentar els perills i els sofriments per a refugiats i emigrants, que han vist els seus drets humans repetidament vulnerats. Incapaços d’acordar un sistema d’acollida coordinat, els membres de la Unió fan l’orni a les peticions de la societat civil que reclama vies legals i segures. Quines són les polítiques migratòries i d’asil dels estats europeus i la UE? Per què aquestes polítiques vulneren els drets dels emigrants?

Ponents:

 • Lorenzo Gabrielli, investigador associat a IEMED i investigador a GRITIM-UPF

 • Gonzalo Fanjul, investigador i activista, col·laborador del programa de migracions en el Center for Global Development

Moderador:

 • Carles Solà, director del programa Tot un Món (TV3)

 

DH2016 4

El debat econòmic entorn del deute dels estats marca les polítiques públiques presents i futures. Aparentment no hi ha alternativa a uns comptes intervinguts on la prioritat és el pagament dels interessos del deute i la reducció del dèficit. Com afecta això la nostra democràcia i la capacitat de maniobra real dels nostres governants? Quines similituds hi ha entre aquest moment econòmic viscut a Europa i l’etern debat entorn del deute dels països en vies de desenvolupament? Quines alternatives reals i practicades coneixem a l’actual “deutecràcia”?

Ponents:

 • Iolanda Fresnillo, membre de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute
 • Guillem López-Casasnovas, catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra

Moderador:

 • Josep Cabayol, president de Solidaritat i Comunicació (SICOM)

 


DH2016 5A Catalunya estem per sota de la mitjana europea en inversió pública en infància. Actualment hi dediquem un 0,9% enfront del 2,2% que hi destinen els 28 països europeus. Es calcula que tres de cada deu ciutadans menors d’edat a Catalunya afronten situacions de pobresa i exclusió social. El país no ha fet prou per construir un sistema sòlid de suport als infants per tal d’afavorir el seu benestar i revertir els indicadors de pobresa i desigualtat infantil. En aquesta situació, quins drets dels infants es vulneren? Què podem fer per revertir-ho?

Ponents:

 • Sor Lucía Caram, monja dominica contemplativa i promotora de diverses obres d’acció social
 • Salvador Busquets, director de Caritas Diocesana de Barcelona

Moderador:

 • Francesc Romeu, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull

  

DH2016 6

En els últim anys, la majoria de països europeus han vist el creixement de forces polítiques de caràcter populista, caracteritzades per un frontal rebuig a la immigració, especialment la de fe islàmica, una visió euroescèptica i un fort nacionalisme d’Estat i identitari. En molts casos, aquestes forces polítiques han arribat a ocupar el Govern o altes magistratures, o bé a condicionar les polítiques públiques. Quines són les causes profundes d’aquest fenomen? Quina pot ser la seva evolució? Com pot condicionar el projecte de la Unió Europea? Quin impacte tindrà sobre les polítiques migratòries? Com s’ha de fer per frenar-lo? Per què no s’ha produït de moment aquest fenomen al nostre país?

Ponents:

 • Jordi Borràs, fotoperiodista, membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i especialitzat en qüestions socials i moviments nacionals i d’ultradreta
 • Joan Botella, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona

Moderador:

 • Sergi Picazo, cap de redacció del digital Crític 

 

DH2016 7

Arreu del món, l’atur, la subocupació i el treball precari i informal tenen un enorme impacte sobre la vida de milions de treballadors i les seves famílies, afavorint la pobresa i l’exclusió social. Una societat que no ofereix treball digne per a tothom és profundament injusta. Davant d’aquesta realitat, cal reafirmar que el treball, en condicions decents, és un dret fonamental de la persona, clau del desenvolupament personal i comunitari. Quin és el futur del treball en el món? Hem de resignar-nos a un atur estructural i creixent? Quines polítiques cal impulsar per crear llocs de treball decent per a tothom? Com fer que aquesta sigui realment la gran prioritat de la política econòmica, per sobre del pur creixement del PIB? Quina és la realitat al nostre país i quines previsions es poden fer?

Ponents:

 • Joaquim Nieto, director de l’Oficina de l’OIT per a Espanya
 • Albert Recio, professor d’Economia Aplicada a la UAB

Moderador:

 • Josep Maria Ureta, periodista d’economia d’El Periodico de Catalunya

 
DH2016 8

El 22 d'abril acaba el termini per a la signatura de l'Acord de París sobre canvi climàtic (2015). És un bon moment per fer balanç. I també per reflexionar sobre si un acord tan poc ambiciós serà suficient per frenar el deteriorament ambiental del nostre model econòmic depredador, insostenible i generador de pobresa i desigualtat. Sense disposar d’un acord jurídicament vinculant, amb sancions per als qui incompleixin, podem aconseguir l'objectiu que la temperatura global no augmenti més de 2 graus abans de final de segle? Podem aspirar a un món basat en energies renovables, amb emissions zero? Podem avançar en la justícia climàtica global?

Ponents:

 • Carlos Garcia, responsable d'Incidència Política de la CONGDE. Especialitzat en canvi climàtic, desforestació i construcció de mitjans de vida sostenibles
 • M. Carme Llasat, doctora en ciències físiques, coordinadora del màster en climatologia aplicada de la UB, experta en canvi climàtic

Moderador:

 • Tomàs Molina, periodista i cap de meteorologia de Televisió de Catalunya