QUI SOM
Som una associació que treballa per promoure una societat més justa i una cultura sòlida dels drets humans i de la pau des de la perspectiva de l'Evangeli i el pensament social cristià. Amb aquestes finalitats, ens proposem sensibilitzar i educar la ciutadania i incidir sobre els poders públics amb activitats en centres educatius, publicacions, conferències, jornades i intervencions als mitjans de comunicació, entre d'altres.
Actualment, a Justícia i Pau Barcelona, comptem amb el suport de més de 450 persones associades, i amb la participació de més d’un centenar de persones voluntàries que s’organitzen en àmbits temàtics o territorials i que duen a terme el gros de les nostres activitats.
Actuem en coordinació amb les diferents comissions de Justícia i Pau de Catalunya, i amb la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya i la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d’Europa.
XARXA JUSTÍCIA I PAU CATALUNYA
Informació institucional
La naturalesa jurídica de l’entitat és la d’associació de dret canònic de l’arxidiòcesi de Barcelona, inscrita al registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 014673 i el NIF R-5800416-I. El nostre domicili actual és Roger de Llúria 126, 3-1, 08037 Barcelona.
L’entitat es regeix pels seus estatuts, el Codi de Dret Canònic de l’Església Catòlica (1983), els acords jurídics entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, i la Llei orgànica 7/1980, de 5 de juliol, de llibertat religiosa, entre d’altres.
Els seus òrgans són l'Assemblea General, que és el màxim òrgan de decisió i està format per tota la base social, i la Junta de Govern, que regeix l'entitat, formada per la presidència, dues vicepresidències, la secretaria i cinc vocalies. Tots els càrrecs tenen una durada de quatre anys i poden ser reelegits indefinidament.
Junta directiva

Dolors Fernàndez
Presidenta
Presidenta de Justícia i Pau des de 2022. Membre de la Comissió Territorial de Maresme.

Maria Bargalló
Vicepresidenta
Vocal de la junta des del 2016 i vicepresidenta des del 2018. Coordinadora de la Comissió de Desenvolupament Humà Integral, responsable del Grup de Treball d'Ecologia i Justícia.

Quima Giménez
Vicepresidenta
Vocal de la junta des del 2016 i vicepresidenta des del 2018. Membre de la Comissió Territorial de Sant Just Desvern.

Joaquim Cervera
Vocal
Vocal de la junta des del 2016. Coordinador de l’Eix de Pau, Diversitat i Democràcia.

Núria Sastre
Vocal
Membre de la junta des del 2016. Membre de la Comissió de Drets Humans i del Grup de Treball sobre l’estudi de salut mental i presons.

Maria Martínez
Vocal
Vocal de la junta des del 2022. Membre de la Comissió Territorial de Collblanc.
Joan-Maria Raduà Hostench
Vocal
Vocal de la junta des del 2023. Membre de l’Eix de Drets Humans.

Josep Mª Fisa
Delegat episcopal
És delegat episcopal de Justícia i Pau des del 1994. Membre del Grup de Treball d'Ecologia i Justícia.
Equip tècnic

Neus Forcano
Direcció
Llicenciada en Filologia. Màster en estudis històrics de les dones al Centre Duoda (UB) i estudis de Ciències religioses a l’ISCREB. Directora de l'entitat des del març de 2023.

Silvia Urbina
Responsable de projectes
Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques. Postgrau en Desenvolupament Internacional. Tècnica de l’entitat des del 2014.
TREBALL EN XARXA:
HISTÒRIA
-
1968
CREACIÓ DE JUSTÍCIA I PAU BARCELONA
-
1973
TORTURA I MALTRACTAMENTS
A Justícia i Pau denunciem les pràctiques policials de tortura i maltractament del règim franquista. Per aquest motiu la Comissió Permanent de l’entitat és processada pel Tribunal d’Ordre Públic.
-
1974
AMNISTIA PRESOS POLÍTICS
Ens impliquem en les campanyes per exigir l’amnistia de les persones empresonades per raons polítiques, que conclouen amb l’aprovació de la Llei d’Amnistia Política el 1977.
-
1975
CONTRA LA PENA DE MORT
Juntament amb Pax Christi i altres entitats, promovem la primera campanya a Espanya contra la pena de mort.
-
1979
DRETS DE LA INFÀNCIA
Coincidint amb l’Any Internacional de la Infància, creem la Comissió de la Infància, que impulsa diferents campanyes per promoure els drets dels infants.
-
1979
EDUCAR PER LA PAU
Creix la consciència de la necessitat d’educar per la pau. Aquesta inquietud es concreta quan, l’any 1979, impulsem de la campanya «Educar per la pau».
-
1981
0,7% PER AL DESENVOLUPAMENT
Posem en marxa la campanya «Objectiu 0,7%» i els simposis internacionals Nord/Sud i nosaltres.
-
1982
PREMI PER LA PAU
Ens atorguen el Premi per la Pau de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.
-
1984
SENSIBILITZACIÓ PEL QUART MÓN
En un context de greu crisi econòmica i atur creixent, organitzem la primera jornada El Quart Món a Catalunya el 1984, i el 1989 creem la Comissió de Quart Món de Justícia i Pau, que desenvolupa la seva activitat fins al 2010.
-
1985
DESARMAMENT I DESENVOLUPAMENT PER A LA PAU
En plena cursa armamentista entre el bloc oriental i occidental, organitzem la campanya «Desarmament i desenvolupament per la pau».
-
1986
OBJECCIÓ DE CONSCIÈNCIA A LES ARMES
Creem la Comissió d’Objecció de Consciència al Servei Militar, impulsem el Col·lectiu de cristians per a la insubmissió (1988) i promovem l’objecció fiscal a la despesa militar.
-
1986
OTAN NO
Portem a terme, amb motiu del referèndum espanyol sobre la permanència en l’OTAN, una campanya en defensa de la sortida de l’OTAN. El «no» obté el 51% dels vots en el referèndum a Catalunya.
-
1987
REINSERCIÓ SOCIAL
El 1984 la Generalitat de Catalunya assumeix la competència en política penitenciària i obre les presons a la participació de la ciutadania. L’equip de voluntariat de presons comença la seva tasca d’acompanyament a milers de persones empresonades i organitza activitats educatives dins les presons.
-
1987
CONTROL DEL COMERÇ D’ARMES I REDUCCIÓ DE LA DESPESA MILITAR
Impulsem la campanya «C3A», contra el comerç d’armes. El 1999 creem el Centre J. M. Delàs d’Estudis per a la Pau, que desenvoluparà una gran tasca en favor del desarmament, la no-violència i el foment de la cultura de la pau. El 2015 el centre adquireix personalitat jurídica.
-
1989
CONDONACIÓ DEL DEUTE EXTERN DELS PAÏSOS EMPOBRITS
Posem en marxa, juntament amb altres entitats, la campanya «Deute extern, deute etern?» per a la conscienciació sobre el problema del deute extern en els països en desenvolupament.
-
1990
MOBILITZACIONS CONTRA LA GUERRA
Davant la multiplicació dels conflictes armats al món, especialment a l’Orient Mitjà, impulsem una campanya contra la guerra de l’Iraq (2003) i promovem la plataforma Aturem la Guerra. També participem en iniciatives i mobilitzacions contra els conflictes armats a Iugoslàvia, Guatemala, l’Afganistan, Colòmbia, etc.
-
1991
CRISI ECOLÒGICA
Amb la creixent conscienciació ecològica de la societat, organitzem les jornades Crisi Ecològica i Renovació Solidària. Més endavant, s’iniciarà la campanya en favor del consum responsable (2004) i la divulgació de la carta Laudato si’ del Papa Francesc (2015).
-
1992
PREMI SOLIDARITAT
L’Institut de Drets Humans a Catalunya guardona la nostra entitat amb el Premi Solidaritat.
-
1993
CREU DE SANT JORDI
La Generalitat de Catalunya ens atorga la Creu de Sant Jordi.
-
1995
PREMI CIUTAT DE BARCELONA
Obtenim el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de projecció internacional de la ciutat.
-
1998
PROMOCIÓ DELS DRETS HUMANS
Juntament amb el centre d’estudis Cristianisme i Justícia promovem un espai permanent de reflexió i divulgació en matèria de drets humans anomenat «Els dilluns dels drets humans».
-
1999
L’ALTRA BANCA POSSIBLE
Organitzem una trobada d’entitats per impulsar la creació de la plataforma Finances Ètiques i Solidàries (FETS). Entre 2010 i 2014, mitjançant la campanya «Per un nou ordre financer global», denunciem l’especulació financera.
-
2001
INTEGRACIÓ SOCIAL DE LA IMMIGRACIÓ
Inici d’un cicle de creixement important de la immigració extracomunitària a Catalunya i Espanya. Des de Justícia i Pau organitzem la campanya «La immigració: causes, efectes i propostes d’acció» en favor de l’acollida i integració social de la immigració.
-
2001
PREMI A LA SOLIDARITAT I A LA SUPERACIÓ
Rebem el Premi a la Solidaritat i la Superació de l’ONCE Catalunya.
-
2002
PER UNA GLOBALITZACIÓ MÉS JUSTA
Iniciem la campanya «Per una globalització més justa» i participem en les diferents edicions del Fòrum Social Mundial, contribuint també a l’impuls del Fòrum Social de la Mediterrània i del Fòrum Social Català.
-
2004
CAP A UN CONSUM RESPONSABLE
En una llarga etapa de bonança econòmica i en plena bombolla immobiliària, duem a terme la campanya «Per un consum responsable», que consciencia sobre els efectes dels nostres hàbits en l’entorn.
-
2010
JUSTÍCIA PER A L’ÀFRICA
Treballem per donar a conèixer la greu situació en què es troba el continent africà, desmuntar prejudicis i explicar quina és la responsabilitats dels països rics en la problemàtica africana.
-
2012
PREMI DELS ANTICS ALUMNES I AMICS DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA
Obtenim el Premi de l’Associació d'Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida, per la defensa de l’entitat dels drets humans, la justícia i la pau.
-
2013
STOP BALES DE GOMA
Es produeixen diversos casos de persones que perden un ull a causa de bales de goma disparades per la policia. Juntament amb l’Associació Stop Bales de Goma, treballem perquè se’n prohibeixi l’ús.
-
2015
#CONFLICTMINERALS
Emergeix un debat sobre l’impacte de la fabricació i comercialització dels aparells electrònics TIC. A Justícia i Pau impulsem #ConflictMinerals, una campanya per donar a conèixer la relació entre els productes tecnològics, els conflictes armats, les violacions dels drets humans i la degradació ecològica als països on s’extreuen els minerals necessaris per a la seva fabricació.
-
2016
RECONEIXEMENT DEL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA
En reconeixement a la tasca del voluntariat als centres penitenciaris de Catalunya, la nostra entitat rep la Distinció Pública del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
-
2019
MENCIÓ HONORÍFICA DEL PREMI DE VOLUNTARIAT 2019
En el marc del XXVI Premi Voluntariat, concedit pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Justícia i Pau rep un reconeixement públic per la seva contribució a la cohesió social del territori, al foment d’una societat més apoderada i a la humanització de la situació a les presons, des de l’any 1987.
-
2020
PREMI RECONCILIACIÓ
El Patronat de la Fundació Sant Raimon de Penyafort (vinculada al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona) atorga el seu Premi Reconciliació 2020 a l’equip de voluntaris de presons de Justícia i Pau.